zomer 2013 open atelier

tussen 21 juli en 11 augustus

In de zomer van 2013 organiseren we geen (schrijf)workshops in de klassieke zin, zoals we die de afgelopen jaren hebben aangeboden. We gaan het patroon van een vaste week, een gericht programma, een vertrouwde verhouding tussen docent en deelnemers en de luxe van een geheel verzorgde keuken doorbreken. We geloven dat er nieuwe energie vrijkomt als we die routine en veiligheid loslaten. We hebben eerder ervaren dat wanneer een beoogd programma door de omstandigheden, de mensen en de sfeer aan flarden ging, er plaats kwam voor dwaasheid, intense ontmoetingen, gillend plezier, grote passie, overrompelende verwarring en ongrijpbare magie. Dan en daar raakten we het meest onze droom en voelden we het sterkst wat de plek en de natuur om ons heen voor ons kan doen. Daarom willen we met de wind meewaaien: we maken een OPEN ATELIER.

We nemen de tijd tussen 21 juli en 11 augustus, waarin gasten/deelnemers voor minstens een week welkom zijn om dit atelier mee te maken.

Een OPEN ATELIER betekent dat we met verschillende mensen en verschillende (kunstzinnige) vormen en (spirituele) richtingen samenkomen en tijd doorbrengen. Openheid betekent voor ons ook dat het moment telt, dat we zo veel mogelijk openstaan voor elkaars inspiratie, voor verrassingen en het onvoorziene. We beginnen de dag gezamenlijk met een uur in de yourt, waarin we bewegen, zingen, schrijven of wat de wind doet aanwaaien. Daarna maken we ieder voor zich of samen een plan voor de dag. Dan zien we elkaar sowieso weer aan tafel om te eten en op gezette tijden laten we elkaar zien en horen wat we gecreëerd hebben.

Tony is thuis in sjamanistische technieken en werkt met resonantie, stem en zang. Zijn kennis en ervaring is beschikbaar voor wie ervan gebruik wil maken. Pauline schrijft en zal zich vanzelf verbinden met wie ook wil schrijven. Ze kan ondersteunen als iemand daar behoefte aan heeft. Daarnaast zal in ieder geval Jozefa van Doren uit Antwerpen de laatste twee weken onze gast zijn. Zij heeft het afgelopen jaar een nieuw en bijzonder kaartspel gepubliceerd: ‘Reis naar de Bron’ – dans met donker en licht – . Het is een soort hedendaagse Tarot en bestaat uit 70 inzichtskaarten, waarmee je gericht kunt mediteren op je innerlijke situatie en beweging. Joke is 83 jaar en heeft haar leven lang intens gezocht en met heel veel mensen en middelen gewerkt om harmonie te creëren. Al die ervaring ligt in haar spel besloten. Ze werkt momenteel intensief met haar kaarten en combineert dit vaak met het intuïtief schilderen van wat het teweegbrengt. Meer over Joke en haar ‘Reis naar de Bron’ op: http://www.jomerrylean.be/

De uitdaging is om uit te wisselen en te vermengen wat we samen in huis hebben. Er kunnen ook nog andere gasten aanschuiven met weer andere kwaliteiten of er zijn deelnemers die ook hun kennis en ervaringen inbrengen. Dat kan alles zijn wat zich thuis voelt in het gebied waar de kunst het spirituele raakt. We laten ons verrassen door de impulsen van de dag. Alles zal afhangen van wie er op een bepaald moment samen zijn en de energie die dat geeft. En hoe we die energie kunnen verhogen.

We laten zoveel mogelijk verwachtingen los en staan open voor iedere vraag en ieder voorstel. En gezien de paar mensen die er in ieder geval zullen zijn, zal humor ook zijn plek wel vinden…

Tenslotte zullen er eind juli/begin augustus in Thines twee, door Tony georganiseerde, concerten zijn, die behalve een avond muziek ook de kans bieden kennis te maken met de omgeving en de valleibewoners.

Kortom:

Er is een OPEN ATELIER tijdens tussen 21 juli en 11 augustus 2013.

Je hoeft geen drie weken te komen, we zien wel graag dat je voor minstens één week komt, maar het kan ook zoveel langer zijn als je wilt. Je kunt alleen komen, maar ook met twee of meer natuurlijk.

Je neemt in ieder geval iedere dag deel aan het eerste gezamenlijke uur, wat we daarin ook doen. Verder presenteer je aan de anderen wat je (mee-)gemaakt hebt.

Je bent bereid mee te koken en de keuken te laten draaien.

Je betaalt 300 euro voor een week voor eten en verblijf, bij gebruik van een bed, 250 euro als je kampeert. Voor iedere dag daarbovenop resp.40 euro en 25 euro. Wil je aan het eind meer betalen voor eventuele begeleiding of inspiratie die je gekregen hebt, dan bepaal je zelf wat je dat waard vindt en betaal je nog wat meer, als je dat kunt.

Tegen 21 juli zijn we opgewarmd en hebben onze energie ingesteld op samenzijn en delen. De bedden zijn gereserveerd, de yourt uit zijn winterslaap gehaald en ingericht, het gras onder de kastanjes gemaaid voor tenten en tentjes, de diepvries gevuld.

archief aanbod seizoen 2012

 

ZEVEN LESSEN IN LIEFDE

een werkplaats mmv. vertelster Anne van Delft

‘Zeven lessen in Liefde’ is een oud Perzisch verhaal van de Soefi-dichter Nizami. Het beschrijft uitvoerig en weelderig de ontwikkeling van een jonge sjah vanaf de dag dat hij in zijn eigen paleis een kamer ontdekt die hij nog niet kende. Hij gaat er naar binnen en vindt er zeven portretten van zeven jonge vrouwen uit zeven verschillende (land)streken in de zeven kleuren van zeven planeten. Voor elk van de vrouwen laat hij een passend paviljoen bouwen en stuurt zijn mannen erop uit op de zeven vrouwen in de verschillende windstreken te vinden en naar hem toe te brengen.
Aldus geschiedt.

Op de zeven dagen van een week vertellen zij hem ieder hun verhaal, een verhaal in een verhaal in een verhaal… Ieder van de mooie en wijze vrouwen raakt het hart van de jonge koning en voedt zijn ziel. Gaandeweg groeit een beeld van wat waarachtig koningschap zou kunnen zijn, ofwel van een mens die zijn eigen innerlijk en de wereld om hem heen durft te zien en in het midden blijft staan. In de portrettengalerij rondom hem zijn verre landen en verre planeten te zien, maar door naar alle zeven te luisteren, leert hij zichzelf kennen.

Deze week heeft een ander karakter dan de andere workshops. Het is een samenkomst van mensen met verschillende achtergrond maar met een gedeelde lust om de ‘Zeven lessen in Liefde’ te horen en te doorgronden. Professioneel vertelster Anne van Delft vertelt ons iedere ochtend een aflevering. De deelnemers besteden de dag aan een persoonlijke uitdrukking van wat ze hebben beluisterd. Reacties, vragen, reflecties, verbeelding, ieder maakt dan een kleine creatie in welke vorm dan ook, om die ‘s avonds te delen met de anderen. We improviseren in beeld, kleur, tekst, klank, geur en smaak, maar ook een klein college over de Soefi’s of over de sterren is meer dan welkom. Het gaat ons om ‘een goed gesprek met het verhaal’ voor het plezier en de kans om daar wijzer van te worden. En voor ieder slapen gaan vertelt Anne ons alvast de volgende aflevering…

Anne van Delft is een verteller in hart en ziel. Zij vertelt uiteenlopende verhalen op uiteenlopende plekken, nodigt mensen uit om hun verhalen te vertellen, geeft les in het vertellen en begeleidt allerlei verhalenprojecten. ‘Zeven lessen in Liefde’ is één van haar lievelingsverhalen. In Iran heeft ze geuren en kleuren van het dagelijks leven opgesnoven en met Iraanse vertellers samen dit verhaal bestudeerd. Meer over Anne kun je lezen op haar site: www.annevandelft.nl

Voor deze week gaan we mensen uitnodigen van wie we denken dat ze deze ontmoeting met een literair meesterwerk uit de Soefi-traditie ontzettend leuk zouden vinden en ook dat ze een bijdrage zouden kunnen geven aan het gezamenlijk onderzoeken ervan. Daarnaast zijn er vast en zeker mensen die wij niet kennen en die zich aangesproken voelen en graag uitgenodigd zouden willen worden. Schroom niet, schrijf of bel ons. Hoe onverwachter en gevarieerder het gezelschap straks is, hoe spannender de gezamenlijke reis kan worden.

periode: 13 -21 juli ( zeven werkdagen )

deelnemers: op uitnodiging en op verzoek

kosten: vanwege het bijzondere karakter van deze workshop hanteren we lagere prijzen dan normaal; de maaltijden worden door ons voorbereid en ingekocht, de deelnemers koken om beurten.

aanmelden: heb je belangstelling en wil je meer informatie, stuur ons een bericht onder contact

DE WEG VAN DE KRIJGER – een introductie olv Tony Koole

In de inspirerende omgeving van de vallei van Esprit de la Montagne trekken we ons een week terug om de Weg van de Krijger te onderzoeken. De Weg van de Krijger is een levenshouding die gebaseerd is op de oude sjamanistische tradities van deze wereld, met name die van de Toltecs. Alle oude tradities spreken over het feit dat wij mensen niet zijn “wie we denken dat we zijn”. Om erachter te komen wie we wezenlijk zijn is het belangrijk om onze waarneming te verruimen en uit onze routines te stappen.
In deze week gaan we werken met een aantal praktische technieken die daarbij kunnen helpen en die al eeuwenlang gebruikt worden om onze zintuigen op een ander spoor te zetten en zo onze grenzen te verleggen. Grenzen in onze blik op de wereld en daarmee ook de blik op onszelf.

Kun je je bijvoorbeeld voorstellen wat er gebeurt als je een halve dag onder begeleiding van een partner geblinddoekt een tocht maakt, waarna de rollen omgedraaid worden en jij begeleider van de ander wordt op de tocht terug? Heb je wel eens een dag niet gepraat? Ben je al eens om vier uur opgestaan om de zon zingend welkom te heten? Heb je al eens de techniek van het staren beoefend waarbij je je lange tijd alleen op de schaduw van een voorwerp concentreert? Kun je je voorstellen dat er technieken bestaan om met half en heel gesloten ogen energie uit de zon te halen? Naast individuele oefeningen doen we ook opdrachten waarbij we gezamenlijk als eenheid zullen opereren en energie halen uit de kracht van het geheel, bv. via de oefening van de Toltec-machtspas. Die kracht van het geheel speelt ook een rol bij de zangoefeningen en collectieve stem-improvisaties die we zullen doen. Wie zijn stem ontwikkelt, ontwikkelt zichzelf. Mocht je een instrument bespelen, neem het mee, een trommel is handig.

Door de ervaringen die we opdoen zullen zich geleidelijk aan de contouren van de Weg van de Krijger ontvouwen. Je zal gaan zien, dat de traditionele krijger iemand is die – net als een beoefenaar van een “martial art” – aan zichzelf werkt en die strijd voert om zich niet door zijn emoties mee te laten slepen. Hij/zij is bereid om uit zijn routines te stappen en in het diepe te springen. Moge dit te serieus klinken, ik verzeker je dat de wereld van de krijger ook een vrolijke is: er wordt veel en luid gelachen. Niet in de laatste plaats omdat krijgers ook erg goed om zichzelf kunnen lachen.

Al jarenlang zijn we bij Esprit de la Montagne een thuis voor gelijkgestemde zielen. Je vindt er een plek waar je even helemaal los van je bekende wereld kunt zijn. Die is namelijk ver weg, je vertoeft middenin een wilde natuur. En ‘s nachts slaap je onder een sterrenhemel die je nog maar op weinig plekken in Europa ziet. Alleen dat al doet iets heilzaams met een mens.

Tijdens de workshop werken we dagelijks van 8 tot 12 en van 16 tot 19 uur. Behalve de enkele dag dat we de vroege ochtend werken en in het duister van de nacht. Tussen de middag, na de lunch heb je een paar uur voor jezelf. ‘s Avonds wordt er vaak muziek gemaakt.

Tenslotte nog iets over mijn rol. Ik beschouw mezelf allerminst als een meester en zelfs het woord leraar past me niet helemaal, ondanks mijn dertig jaar ervaring op het pad van de krijger. Het woord ‘begeleider’ voelt beter.
Mocht je je aangesproken voelen en belangstelling hebben voor de workshop, aarzel niet om contact op te nemen en vragen te stellen. Zo leren we elkaar kennen en kun jij beter beoordelen of de Weg van de Krijger een workshop is die je past.

periode: 28 juli – 4 augustus

aantal deelnemers:
minimaal 4, maximaal 10

kosten: vanaf 525 € inclusief, zie verder onder prijzen

voor aanmelden: stuur ons een berichtje via contact

EEN GOED GESPREK MET DE GROTE BERG – schrijfworkshop olv Pauline Mol

Een goede tekst kent vakmanschap, een eigen volgroeide stijl, sterke originele ideeën, een rijke verbeelding. Maar de werkelijke schoonheid en kracht van een tekst, de magie ervan, komt tenslotte niet van ons, maar via ons. Een tekst wordt veerkrachtig en boeiend, als we in staat zijn ons over te geven aan iets dat groter is dan wij. De ervaring leert dat de ruimte, de beschutting en de onstuitbare natuur van Esprit de la Montagne een heel goede plek is om je schrijven op een andere manier binnen te gaan dan je thuis kunt doen, in je dagelijks leven. Hier vind je uitgelezen voorwaarden om contact te maken met dat ‘iets’ dat groter is dan jezelf, dan je bedoelingen en je hoop. Daarom is de basis van deze week het ‘wilde schrijven’: een onbevangen, spontaan, rauw laten gaan van de pen, de geest, de taal. We laten niet eerder de eisen of technieken van het vak op onze teksten los, dan op het moment dat we verbinding hebben met wat we echt willen vertellen. Met wat er is en wat waar voor ons is.


In de ochtend schrijven we gezamenlijk, met de hand, krijgen en geven elkaar impuls op impuls, putten ons uit, laden ons op, schrijven meer, door, opnieuw. Je krijgt opdrachten, speels en ernstig, bizar of te simpel voor woorden. Langzaam verliezen we controle, we voelen ons naakt, we lachen, zo ongeveer gaat het. We verwonderen ons over de zin én de onzin die uit onze hand komt. We observeren onszelf en wisselen onze vragen, onze ontdekkingen uit. Na de lunch nemen we de tijd om te dwalen. Als je wilt krijg je een individuele opdracht of individuele begeleiding van mij, over tekst waar je ter plekke mee bezig bent of waar je thuis aan werkt.


Maar laten we zeker ook de stilte om ons heen niet vergeten, hangen in een hangmat, een beetje wandelen. Daarna of intussen proberen we iets uit, volgen een zin, een beeld. Je weet nooit wanneer er plotseling iets doorbreekt.
Iets dat energie heeft, voor zichzelf spreekt, dat van jou is. Je verwacht niets meer en juist dan en juist daar vertel je wat je te vertellen hebt.
En het klinkt!

Daar is dan het moment om uit te diepen, te herschrijven, te schaven wanneer je dat wilt. Met mijn ervaring en kennis van het vak zal ik met je mee zoeken en helpen waar dat kan.

In de avond eten, drinken en praten we. Of we lezen voor, uit elkaars werk of uit boeken die ons stil maken.
Schrijven is een diepgaand en heel persoonlijk proces. Dit te delen met anderen die er ook van houden, die er ook hun weg in zoeken en er ook hun angsten in ontmoeten en bezweren, kan een feest zijn. Ik ga voor dat feest.

Mijn oorspronkelijk vak is theatermaker/toneelschrijfster, maar het terrein van mijn teksten is met de jaren allang verbreed van pure dialoog naar proza. Ik heb veel en uiteenlopende (professionele) schrijvers ondersteund en geïnspireerd, met het grootste plezier.

Tenslotte is misschien de beste omschrijving voor deze workshop al geschreven door één van de deelnemers, die de afgelopen twee seizoenen naar een schrijfworkshop kwam en ook deze zomer terug gaat komen: ‘Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit hoe je het gaat aanpakken en ik verheug me er nu al op om straks weer een goed gesprek te hebben met jullie grote berg.’

De workshop is voor wie graag schrijft en gelukkig wordt van de gedachte zich op te laden met nieuwe energie en nieuwe mogelijkheden. Om jezelf weer op scherp te zetten.
Als je materiaal wilt inbrengen waar je thuis aan werkt, vraag ik je om dat (of een deel ervan) vooraf aan mij te laten lezen. Ik kan je dan beter helpen, zowel bij de inrichting van het ‘wilde schrijven’ als bij je individuele begeleiding. Daarnaast kan ik een oog houden op de samenstelling van de groep, want de geschiedenis leert dat te grote verschillen in ervaring en intentie het samenzijn voor iedereen minder vruchtbaar en plezierig kan maken. Verschillen zijn fantastisch en eigenzinnige individuele wegen zijn inspirerend voor elkaar, maar ontoegankelijke processen (die er soms moeten zijn) kunnen een uitwisseling tegen zitten. De inzet is om in de voorbereiding zo zorgvuldig en open mogelijk toe te werken naar een optimale week voor iedereen.

periode: 11-19 augustus

aantal deelnemers:
minimaal 4, maximaal 8

prijs: vanaf 525 € inclusief
zie verder onder prijzen

voor aanmelden: stuur
ons een bericht onder contact