Deze website is in 3 talen:
Klik hierboven op NL voor nederlands, op EN voor engels en op FR voor frans

zomer 2013

OPEN ATELIER

tussen 21 juli en 11 augustus

sjamanistische technieken/een nieuwe Tarot/zingen/schrijven/schilderen/muziek                                                                                Tony Koole/Pauline Mol/Jozefa van Doren en wie zich verder aandient

om onvoorziene inspiratie en creativiteit een kans te geven begeven we ons buiten het veilige veld van wat we gewend zijn bij workshops waarbij het thema omlijnd is, de docent doceert en de leerling leert

voor iedereen die kunst en spiritualiteit aan het hart gaat

kom minstens een week                                                                        wees  bereid om mee te koken                                                         kosten: 250 -300 Euro minimaal per week

lees meer over het open atelier hier

Esprit de la Montagne

ligt aan het einde van de Vallée de la Thines in het zuiden van de Franse Ardèche, op 650 meter hoogte. De plek vormt een eigen besloten kom rond de bedding van de wilde stroom (de Thines), aan de voet van een waterval. Het riviertje stroomt in de zomer rustig langs het huis, dat oorspronkelijk een watermolen was en is opgebouwd uit het graniet waar het op staat. De omgeving is overdadig groen, er is voldoende regen waardoor het onophoudelijk voortwoekert. Het zijn vooral kastanjebomen op een terrassenlandschap, een teelt waar de mensen hier vroeger van leefden. Als de herfst invalt wordt het stroompje een woeste rivier, is de waterval een bruisende muur en raast de wind om je oren. Esprit de la Montagne is niet zomaar een lieflijke plek in Zuid-Frankrijk.

Wel is het een plek die het hart raakt. Er is hier een enorme energie. Ze heeft een lichte, heldere kant, die puur en harmonieus is en waar je je in kunt koesteren. Een ongeschonden omgeving, waar je kunt wandelen zonder een mens tegen te komen en waar het een geluk is om tussen de libelles een bad te nemen en op een hete rots jezelf te drogen te leggen. Maar ze heeft ook een scherpe kant, ze kan naakt en hard zijn en niet alleen omdat de winters hard zijn. Het kan er genadeloos regenen of goed vriezen en je bent ver van de bewoonde wereld verwijderd. Bovendien kan deze plek je ongevraagd laten zien wat je met je meedraagt, dat je in een gewoon gevuld leven ‘in de wereld’ nog niet wilde of kon zien. Tenminste voor wie er oog voor heeft. Maar ook dat kan een geluk zijn natuurlijk.

Voordat Tony op deze plek het hele jaar rond ging wonen en leven (in 2004), zelfs nog voordat wij, Tony en Pauline, samen eigenaar werden (1997), kwamen we al hier – via de toenmalige, bevriende eigenaars – en begonnen er op een dag spontaan voor te zorgen. Maar eigenlijk zeggen we liever: de plek heeft ons gevonden en zorgt voor ons, want zo ervaren we het. Dat is dan ook altijd ons antwoord als mensen vragen hoe we in godsnaam op deze afgelegen plek terecht gekomen zijn.

Esprit de la Montagne is de naam die we gekozen hebben, omdat we de machtige omgeving niet ervaren als van ons maar van de Geest van de Berg. Die woont op de top waar we op uitkijken, zo stellen wij ons altijd voor, op het rotsmassief waar een adelaarsfamilie woont, die behoort tot het geslacht van de St. Jean le Blanc. Ieder voorjaar turen we voortdurend naar omhoog om hun eerste cirkelvluchten niet te missen. De Geest van de Berg maakt de plek tot wat ze is. Hij beschermt haar, geeft haar richting en dat doet hij speels en ernstig tegelijk, als je het ons vraagt.
Onder zijn hoede willen we met ons leven en werken eer betonen aan de spirituele tradities en overleveringen van de Ouden. Het moet ook de Geest zijn geweest die ons vanaf onze eerste ontmoeting heeft verteld, dat dit landschap en zijn energie niet alleen voor ons was.   Voor meer over ons klik hier.

Esprit de la Montagne is een plek die we zo hebben uitgebouwd en steeds weer zo proberen in te richten dat zij mensen uitnodigt om er inspiratie op te doen. Het is een omgeving om samen te zijn en samen te komen en tegelijkertijd je te realiseren waar je bent op je eigen weg. Je wordt er uitgenodigd om je over te geven aan de rauwe, prachtige natuur en om te genieten en eenvoudig te leven. En ook om je over jezelf en elkaar te verwonderen en jezelf en elkaar uit te dagen.
In de zomer organiseren we ateliers, waarin kunst en spiritualiteit een verbinding maken met de natuur en de energie van de plek. Ook buiten de zomer en buiten workshopverband kun je bij ons verblijven om mee te werken en/of op een andere manier je een tijdje terug te trekken uit je gewone bestaan.   Voor meer info over onze aktiviteiten klik hier.